Architrave

Mayfield Residence

Matteson, Illinois


owner:

Mayfield Family

design team:

Architect - Architrave, Ltd.

project description:

Single family home planned to accommodate the owners through multiple life stages including full accessibility.

design solutions:

Orientation of the house parallel to the west property line allows for the opening of living areas to choice views at the site’s southwest corner.

A tall volume, capped with clerestory windows, serves as the plan’s primary organizer. It is a vertical connector within the house, containing the formal stair and a three stop elevator, and a horizontal exterior connector, as it connects major site features: A reflecting pool at the front of the house and the swimming pool in the rear. An interior/exterior rusticated stone wall extending the length of the volume marks the main entrance as it screens the attached garage. A floor-to-ceiling glass wall at the base of the sunken patio admits natural light into the ballet studio in the basement.